De schade die een Japanse duizendknoop kan toebrengen
Wie het nieuws een beetje volgt, heeft in de afgelopen jaren vast eens een berichtje gezien over de schijnbaar onstuitbare opmars van de Japanse duizendknoop. Deze invasieve exoot is bezig met een destructieve tocht door Europa, waarbij veel andere planten worden overwoekerd en grote beschadigingen ontstaan aan infrastructuur en gebouwen. Het is, kortom, echt een groot probleem. En dus doen de verschillende hoveniers er alles aan om de Japanse duizendknoop zo goed en effectief mogelijk te bestrijden.
Waarom is de Japanse duizendknoop in Europa?
Planten steken over het algemeen niet een zee over. Dieren ook niet, daarom heb je in Australië bijvoorbeeld allemaal dieren die je nergens anders ter wereld ziet; een kangoeroe zwemt niet even naar het vasteland. De Japanse duizendknoop heeft dan eigenlijk ook niets te zoeken in Europa; hij was tevreden in Japan en werd daar door de natuurlijke vijanden lekker kort gehouden, zodat zijn groei niet uit de hand liep. Dat ging duizenden, tienduizenden jaren goed, totdat een Duitse botanicus in de negentiende eeuw besloot om de duizendknoop naar Europa te halen, als studie-object. Prima plan, ware het niet dat de plant voet aan de grond kreeg en zijn razendsnelle voortplanting blootstelde aan Europa. Dat betekende het begin van een opmars die nog altijd niet gestopt is en waar menig hovenier de handen aan vol heeft.
Wat voor schade richt de duizendknoop aan
Een Japanse duizendknoop verwijderen is namelijk niet eenvoudig, maar wel nodig. De destructieve kracht van deze plant is enorm, wat resulteert in overwoekerde planten en bloemen. Deze planten en bloemen hebben namelijk geen schijn van kans als de duizendknoop in de buurt is. Die overwoekert de flora van elke tuin moeiteloos en zet andere planten in de schaduw en ontneemt ze belangrijke voeding. Maar dat is niet alles; de duizendknoop groeit zo hard en onstuitbaar, dat ook hout en zelfs beton en asfalt geen obstakel vormen. De schade die de duizendknoop aan de infrastructuur kan toebrengen is enorm, wat betekent dat de bestrijding van de plant echt noodzakelijk is. En die bestrijding, die verloopt vaak moeizaam. Een plant van dit kaliber is niet voor niets zo succesvol; een simpele behandeling doet vaak niet genoeg en dus is het slim om een expert in te huren.
Vraag een expert om hulp
Heb je last van de Japanse duizendknoop, dan is het zaak om een expert in de arm te nemen. Je kan natuurlijk zelf de plant gaan aanpakken, maar dan moet je zo grondig en geduldig te werk gaan, dat menigeen er al vroeg weer de brui aan geeft. Hoveniers hebben in de loop der jaren ervaring genoeg opgedaan om te weten wat de duizendknoop het beste aanpakt. Verschillende manieren zijn uitgeprobeerd, slechts weinigen zijn blijven hangen. Zorg er daarom voor dat je een goede hovenier inschakelt, zodat de duizendknoop niet de kans krijgt om tot volle bloei te komen en ook bij jou zijn destructieve krachten kan laten zien. Alleen dan komt die schijnbaar onstuitbare opmars tot stilstand.