Kartell lampen – kunststof design uit Italia

kartell lampen

Kartell lampen – kunststof design uit Italia

De Italiaan Giulio Castelli vestigt al in 1949 een bedrijf in Milaan waar hij onderdelen voor de automarkt laat maken. Later richt hij zich op meubels. Italiaans design is helemaal zijn ding. Castelli neemt een industrieel ontwerper in dienst en komt dan met allerlei gebruiksvoorwerpen zoals pasta droogrekken, groentemanden en sapcentrifuges. Via de ontwerpen van opbergkasten en speelgoed, met terzijde nog enkele modeaccessoires, komt hij uiteindelijk ook bij lampen terecht. Vanuit zijn bedrijf ziet een hanglamp het daglicht, de KD6 van de Castiglioni’s die vanaf 1959 te koop komt. Eigenlijk een vroege voorbode van de latere Kartell lampen. We spreken over de jaren zestig, een tijd van sterke en primaire kleuren in de geest van de popcultuur. 

Hippe stoelen – van plastic natuurlijk

Het blijft dan even stil op het gebied van lampen bij Kartell. Woningdecoratie en kantoorontwerp worden nu de inzet. Er komen fraaie modellen uit het ontwerphuis zoals de stapelbare stoel ‘Universale’ en andere modellen. Kartell werkt dan al samen met grote ontwerpers zoals Achille Castiglioni. Kartell krijgt uiteindelijk zelfs met zijn modellen een podium in een belangrijk museum als het MoMa (New York).

Luti als nieuwe design motor

In de jaren tachtig is het bedrijf Kartell nog maar een schim van de decennia daarvoor. Het plastic waar Kartell altijd zoveel mee kon, wordt gezien als verouderd materiaal, niet interessant meer. Claudio Luti sluit zich toch aan bij het bedrijf, vol zin in innovatie. Het begint Kartell weer voor de wind te gaan. Er zijn samenwerkingsverbanden met topontwerpers van over de hele wereld. Weer ligt de aandacht op meubilair en vooral stoelen. Philippe Starck ontwerpt ook via Kartell. Zo ontstaat in 2004 de ‘Mademoiselle’-stoel. Na de dood van voorman Castelli begint het bedrijf weer minder belang aan plastic te hechten en komen houten meubelen in zwang. Starck ontwerpt ook in hout voor Kartell. 

Weer dat plastic – nu ook voor Kartell lampen

Uiteindelijk blijkt plastic toch een ‘winner’ voor Kartell. Technisch is het bedrijf innovatief met kunststoffen zodat er een constante stroom van prachtige designstukken ontstaat. Die ook in de prijzen vallen zoals de Bourgie lamp (2004) van Ferruccio Laviani. Kartells visitekaartje zal de transparantie gaan worden. En transparantie, doorzichtigheid,  dat werkt natuurlijk heel mooi uit bij lampen. De verlichtingsafdeling van het bedrijf krijgt nieuwe impulsen. Kartell begint werkelijk schitterend verlichting design te creëren en te produceren. Roemruchte voorbeelden van zulk lamp design zijn Battery, Plaent, Lantern, FL/Y, Bourgie en Space. Het bedrijf heeft nu echt zijn innoverende stijl gevonden en gaat wereldwijd als Kartell lampen verkopen. Het bedrijf dat zo lang designwaarde had toegekend aan meubilair, doet het nu ook met lampen.

Kartell lampen zijn duurzaam en milieuvriendelijk

Kartell speelt ook handig in op wat vandaag de dag gaande is: milieu en duurzaamheid. Alle grondstoffen die Kartell benut, kunnen later de recycling in. Zelfs de verpakkingen van de producten kunnen als materiaal opnieuw worden gebruikt. Al meer dan een halve eeuw timmert Kartell met hoogwaardig design aan de weg. En nu is Kartell lampen een echt begrip geworden. Het Italiaanse designlabel is ook online qua lampen assortiment uitstekend vertegenwoordigd. Met designlampen van plastic, van kunststof. 

Deel dit artikel