Je woning verduurzamen

verduurzamen

Je woning verduurzamen

Duurzaamheid is een veelgehoord begrip. Veel mensen praten over verduurzamen. Ook hoor je het veel voorbij komen in het nieuws. Je kunt op vele manieren duurzaam bezig zijn. Dat kan op kleine schaal zijn, maar ook op zeer grote schaal. Als consument kun je op kleine schaal bijdragen aan een duurzamere economie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het scheiden van je afval. Door je plastic afval netjes gescheiden aan te bieden aan de afvalophaaldienst, kan er van dit plastic weer wat gemaakt worden wat nuttig is. Een voorbeeld hiervan is het scheiden van plastic drinkflesjes. Door dit bij het andere plastic te doen kunnen er weer nieuwe plastic flesjes van gemaakt worden.

Als je een bedrijf hebt, dan kun je op grotere schaal invloed hebben op een duurzame economie. Maar ook dan geld dat het scheiden van afval een goede eerste stap is.

Eigen woning verduurzamen

Heb je een eigen woning, dan kun je hiervan een duurzame woning maken. Hoe maak je nu een duurzame woning van jouw huis? Nou, je kunt bijvoorbeeld zonnepanelen laten plaatsen. Zodoende ga je via de zonne-energie je eigen elektriciteit opwekken en ga je het niet meer afnemen van de elektra maatschappij waarbij je aangesloten bent. Dit is goed voor het milieu. Met de energie die je opwekt via de zonnepanelen kun je dus vervolgens al je elektrische apparaten en dergelijke laten functioneren.

Duurzame tuin

Ook een duurzame tuin helpt een steentje bij te dragen aan een beter milieu. Een klein voorbeeld van wat je kunt doen om een tuin een duurzame tuin te laten zijn, is het opvangen van water wat bijvoorbeeld op het dak van je schuurtje valt. Door dit op te vangen in regentonnen, kun je hiermee vervolgens jouw planten en struiken voorzien van water. Dit water vervangt dan het kraanwater wat je anders zou gebruiken. Kraanwater wordt zeer goed gezuiverd. Dit zuiveren vraagt veel energie en dat is dan weer belastend voor het milieu. Door de sproeien met regenwater spaar je het milieu aanzienlijk.

Naast het opvangen van regenwater om te kunnen sproeien in je tuin, kun je nog meer doen. Je kunt namelijk jouw tuin voorzien van tuinverlichting die functioneert op zonne-energie. Deze verlichting is voorzien van kleine zonnepanelen zeg maar welke energie halen uit de zonnestralen. Deze energie gebruikt de verlichting vervolgens om te kunnen branden. Overdag als de zon brand, wordt de energie die de zon afgeeft opgeslagen in de verlichting waardoor deze vervolgens de hele nacht door kan branden.

Tuintrends

Als we kijken naar de tuintrends van dit moment dan zien we dat deze ook steeds meer gericht zijn op duurzaamheid. Zo is er een steeds breder assortiment aan verlichting die, zoals hierboven genoemd, brand op zonne-energie. Stap de gemiddelde tuinzaak of bouwmarkt maar eens binnen en je ziet dat je veel te kiezen hebt op dit gebied.

Voor het opvangen van regenwater heb je ook veel handige regentonnen die voorzien zijn van een handig deksel en aftapkraantje om je gieter te vullen.

 

 

Deel dit artikel