Je eten kopen bij de boer

Vers eten kopen bij de boer

Je eten kopen bij de boer

Eten kopen bij de boer van het boerenlandJe eten kopen bij de boer een slimme keuze? Mensen zijn tegenwoordig steeds bewuster bezig met hun voeding. Gezonde en pure voeding wordt steeds belangrijker, dus logischerwijs vraagt men zich ook af waar je het beste je voeding kan kopen. Je eten kopen bij de boer kan een bewuste keuze zijn. Bijvoorbeeld omdat je zo vers mogelijk eten wil voor een eerlijke prijs. Of omdat je lokaal wil kopen om de boeren te steunen, want laten we eerlijk zijn ze hebben het moeilijk in deze tijd.  

Wist je dat als je je eten bij de boer koopt, direct bij de boerderij of van een marktkraam in plaats van bij de supermarkt, dat de meeste opbrengst naar de boer gaat? Het scheelt ook verpakkingsmateriaal en vervoerskosten, dus minder kosten en beter voor het milieu. 

Ook smaakt het eten vaak beter als je het bij de boer koopt. De smaak is voller. 

 Is je eten kopen bij de boer goedkoper? 

Bij de boer koop je bijvoorbeeld groente, fruit, zuivel en vlees. Is het goedkoper dan in de supermarkt? Vaak koop je goedkoper bij de boer dan in de supermarkt. Niet altijd, maar ook zeker niet duurder. Dit komt doordat er een heleboel tussenstappen worden overgeslagen. Denk bijvoorbeeld aan het aankopen, vervoeren, selecteren, bewerken, verpakken, opslaan en koelen van de producten. Dit hele proces kost tijd, energie en geld, terwijl dat als je direct bij de boerderij een product koopt dit allemaal niet nodig is. Daarnaast is het ook nog zo dat de volledige prijs die je betaald direct naar de boer gaat en niet een deel naar de boer en een deel naar de tussenpersoon, zoals bijvoorbeeld de supermarkt. 

 Zo heb ik afgelopen week nog een doosje eieren van 10 stuks voor 1,75 gekocht direct bij de boerderij. Ik neem zelf even een doosje mee om ze in te doen. Ook is het mogelijk om een doosje van de boerderij mee te krijgen. Daar zit dan statiegeld op, zodat je die een volgende keer kan hergebruiken of kan inleveren en je statiegeld terugkrijgt. 

 Welk eten kan je bij de boer kopen?

Pompoenen kopen bij de boer

Zoals ik al noemde is het eten dat je bij de boer koopt vers, zoals groente, fruit, aardappelen, zuivel en vlees. Het aanbod wisselt per boerderij. Daarnaast wisselt het aanbod vaak ook per seizoen. Momenteel is het herfst. Producten die je nu volop vindt zijn appelen, vijgen, noten, bessen, pompoenen en paddenstoelen. Waar je misschien niet direct aan denkt, maar wat je ook bij de boer koopt is brood en meel, broodbeleg, salades, sap en drank, wijn, smaakmakers, verse thee en/of kruiden, boxen, recept-pakketten en kant-en-klaar, bloemen en/of planten, honing, kerstpakketten. 

Waar kan je terecht bij jou in de regio? 

Er is een landelijk platform dat BestelBoer heet. Daar kan je je verse producten via een app of website bestellen. Het handige hiervan is, dat je zelf niet op zoek hoeft naar boeren bij je in de buurt die eten verkopen. Ook zijn er boerderijwinkels. Je kan online per regio zoeken waar je ze kan vinden. Uiteraard kan je ook zelf op pad gaan, wandelend of op de fiets om de omgeving te ontdekken. Veel boeren hebben aan de kant van weg een bord staan met daarop de producten die ze aanbieden. Zo ben ik ook aan mijn adresje voor de eieren gekomen. Dit heeft meerdere voordelen, namelijk dat je lekker op pad bent, zelf kan ontdekken en ook nog beweging krijgt. Ik zeg win-win-win! 

 Ben je geïnteresseerd in alles wat met de boerderij te maken heeft? Houdt ons dan in de gaten, want we plaatsten regelmatig interessante artikelen. 

Deel dit artikel