Je hond registeren volgens de regels doe je zo!

Geregistreerde hond

Je hond registeren volgens de regels doe je zo!

Je hond registreren en chippen is in Nederland vanaf 1 november 2021 verplicht. Hierdoor worden honden beter traceerbaar en kunnen ze in geval van vermissing snel worden teruggevonden. In deze tekst bespreken we de nieuwe regels omtrent het registreren en chippen van honden.

Je hond registeren in het hondenregister

Vanaf 1 november 2021 moet iedere hond in Nederland verplicht worden geregistreerd in het hondenregister. Dit register wordt beheerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het registreren van de hond moet binnen 8 weken na de geboorte plaatsvinden. Voor honden die al ouder zijn dan 8 weken geldt dat zij binnen 4 weken na aanschaf moeten worden geregistreerd.
Om je hond te registreren moet je als eigenaar de volgende gegevens doorgeven: naam van de hond, ras, geslacht, geboortedatum, chipnummer, kleur en eventuele bijzonderheden. Het chipnummer van de hond wordt gekoppeld aan de gegevens in het register en is daardoor de belangrijkste identificatie van de hond.

Al aanwezige honden

Als je hond geboren of naar Nederland gekomen na 1 april 2013 moet hij al verplicht geregistreerd en gechipt zijn. Voor honden die geboren zijn voor 1 april 2013 geldt een overgangsregeling. Deze honden hoeven niet verplicht te worden geregistreerd, maar het is wel aan te raden om dit alsnog te doen. Het kan namelijk voorkomen dat de hond vermist raakt en dan is het fijn als de hond snel teruggevonden kan worden. Ook geldt voor deze honden dat als de eigenaar verhuist of de hond wordt verkocht, de nieuwe eigenaar verplicht is om de hond binnen twee weken te registreren.

Honden uit het buitenland

Honden die uit het buitenland komen en in Nederland worden gehouden, moeten ook verplicht worden geregistreerd in het Nederlandse hondenregister. Bij het importeren van de hond moet de eigenaar erop letten dat de hond is gechipt volgens de ISO-norm, deze chip moet dan worden uitgelezen en gekoppeld aan het Nederlandse hondenregister. Bij het importeren van honden uit bepaalde landen is het verplicht om te laten testen op bepaalde ziektes en parasieten. Raadpleeg hiervoor altijd de regels van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Let op: sommige rassen zijn verboden in Nederland, zoals de pitbull-achtigen, en mogen dus niet worden geïmporteerd.

Naast je hond registeren ook laten chippen

Naast je hond registreren, is het vanaf 1 november 2021 ook verplicht om de hond te chippen. Een chip is een klein elektronisch apparaatje ter grootte van een rijstkorrel, dat onderhuids bij de hond wordt geplaatst. Het chippen van de hond moet worden uitgevoerd door een dierenarts of een gecertificeerde chipper.
Het chippen van de hond kan vanaf de leeftijd van 7 weken plaatsvinden. De chip bevat een uniek nummer dat aan de gegevens van de hond in het hondenregister wordt gekoppeld. Hierdoor kan de hond altijd worden geïdentificeerd en snel worden teruggevonden bij vermissing.

Laat je hond registreren en riskeer geen boeteRegistratie hond

Als je je hond niet laat registreren en chippen kan dat leiden tot boetes. De boetes kunnen oplopen tot 400 euro per hond. Ook kan er een last onder dwangsom worden opgelegd, wat betekent dat er periodiek een geldbedrag moet worden betaald zolang de hond niet is geregistreerd en gechipt.

Het is dus belangrijk om als hondeneigenaar op tijd de hond te laten registreren en chippen om boetes te voorkomen en ervoor te zorgen dat jouw hond snel teruggevonden kan worden in geval van vermissing.

Vond je het leuk om deze blog te lezen? We plaatsen regelmatig leuke blogs over onderwerpen op de boerderij, duurzaamheid en ook eten en drinken. Lees gerust verder.

Deel dit artikel