De boerderij kat, niet zomaar een kat
Als je op een boerderij komt zie je vaak veel dieren. De boerderij kat is ook een veel gezien dier op de boerderij. En dat is niet zomaar, want deze dieren hebben een belangrijke taak op de boerderij.
Wat is een boerderij kat?
Een boerderij kat is een kat die gewend is aan het vrije leven. Vaak zijn ze niet of te laat in aanraking gekomen met mensen. Ze kunnen daardoor niet meer wennen aan mensen en aan wonen in een huis. Kittens die buiten op de boerderij opgroeien zijn vaak wat speelser en wilder dan kittens die binnenshuis in een gezin zijn opgegroeid. Ook kan het zijn dat volwassen katten verwilderd raken. Sommige asiel katten worden om die reden herplaatst op een boerderij.
Welke taak heeft deze kat?
De belangrijkste taak van een boerderij kat is het vrijhouden van het terrein van ongedierte. Het territorium van deze kat is op te delen in een kerngebied en een patrouillegebied. Het kerngebied is rondom de boerderij, waar de kat zich thuis voelt. Daar bevinden zich het voer en de slaapplekken. In het patrouillegebied jaagt de kat. Ze legt dan afstanden van ruim een kilometer af. Deze katten jagen gemiddeld 3 en ½ tot 6 uur per dag. Exacte cijfers zijn er niet, maar men schat dat ze gemiddeld 10 prooien per maand vangen. Katers hebben normaal gesproken een groter patrouillegebied dan poezen. De patrouillegebieden van verschillende katten kunnen bovendien overlappen.
Welke rassen zijn geschikt als boerderij kat?
De Noorse boskat of Maine coon en de Bengaal zijn echte buiten katten. Dit komt door hun actieve karakter, maar ook door de vacht. De vacht past zich goed aan de seizoenen. Echter heb je vaak ook de britse korthaar of ook wel huis tuin en keuken kat genoemd op de boerderij. Dit ras is vaak wat rustiger, maar kunnen zich prima aanpassen aan de omgeving, dus als ze gewend zijn om buiten te leven kunnen ze goed als boerderij kat leven.
Waar moet je op letten qua verzorging?
Boerderij katten komen buiten soortgenoten tegen en hebben daardoor meer risico op ziektes. Het is daarom aan te raden om ze te laten inenten, in ieder geval tegen de volgende ziektes:
- Kattenziekte (Feline panleukopenie)
- Kattenherpes (Feline Viral Rhinotracheatitis (FVR)
- Hondsdolheid
- Feliene infectueuze peritonitis (FIP)
- Leukose (FeLV)
Ontworm en ontvlooi daarnaast je kat ook regelmatig. Verder is het verplicht om je boerderij kat te laten castreren of steriliseren.
Wil jij graag een of meerdere boerderij katten voor op je boerderij? Kijk dan eerst eens bij het lokale asiel, want vaak hebben zij veel katten die op zoek zijn naar een fijne plek op een boerderij.