Het hondenras Australian Shepherd
De Australian Shepherd, of kortweg Aussie, is een relatief jong hondenras. Oorspronkelijk uit de VS, was de Aussie een soort gespecialiseerde alleskunner. Oorspronkelijk was het zijn taak om boeren op Amerikaanse boerderijen te ondersteunen bij het hoeden, hoeden en sorteren van schapen, geiten, pluimvee, varkens en runderen. En alleen om vee te hoeden, heb je een hond nodig die “zijn mannetje staat”. Die bij twijfel wel eens bijt (liefst in neus of enkels) als de koe niet anders te verplaatsen is. Een moedige hond die bij de eerste dreiging niet wegrent en soms zelf een beslissing neemt. Daarnaast was de Aussie verantwoordelijk voor het bewaken van de boerderij, moest hij indringers melden en bij twijfel tegenhouden.
Een jong ras
Het eerste stamboek werd pas in 1957 geopend (ASCA), en de FCI-erkenning kwam pas in 1996. Geen wonder dat het moeilijk is om van “de Australian Shepherd” te spreken, zeker als je bedenkt dat er tot op heden drie rasverenigingen zijn. En alsof dat nog niet genoeg was, eigenlijk twee heel verschillende fokdoelen. Er zijn fokkers die zich richten op de “werker” en fokkers die vooral fokken voor de “show”. Het uiterlijk van de Aussie kan navenant anders zijn. De twee uitersten zijn aan de ene kant het werklijn Aussie-type, dat uitwendig nauwelijks te onderscheiden is van de Border Collie, en aan de andere kant het Show Aussie-type, waarvan het prachtige haar en lichaam soms doen denken aan een Berner Sennenhond en Ruige Collie.
Een klein verrassingseitje
En net als bij het uiterlijk, zo is de aard van de Australian Shepherd. Er zijn enkele raskenmerken, maar de uitdrukking kan heel, heel anders zijn. En aangezien het ras jong is en de genenpool niet zo geweldig is, is elke pup een beetje een verrassingsei. Tenminste, als je niet voor ogen houdt wat de individuele eigenschappen in hun meest extreme variant kunnen betekenen. Als je dit weet en je hebt afgevraagd of je het aankunt, heb je in de Aussie een hond voor het leven gevonden!
Het hoeden
De Aussie heeft een herdersinstinct. Maar wat betekent dat als ik een Australian Shepherd mee naar huis neem? Het kan betekenen dat ik een hond in huis heb die weinig tot niets met hoeden en hoedengedrag te maken heeft. Maar het kan ook zo zijn dat ik een hond krijg waarvan de genen zeggen: “Jagen na, cirkel rond, breng naar mijn mens!” En niet zo vaak beperkt dit gedrag zich niet tot dieren die in principe gehouden moeten worden, maar is dan ook bevestigd aan auto’s, getoond aan fietsen, joggers en kinderen. Als je er dan rekening mee houdt dat de Aussie ook een handje kan helpen bij het hoeden, wordt het duidelijk dat het noodzakelijk is om goed vanaf de pootjes van de pup te kijken en eventueel tijdig in te grijpen. de jacht
Maar je hebt toch geen jachtthema met een herdershond? Helaas is dit gerucht nog steeds koppig, maar zonder enige basis. Hoeden en jagen zijn nauw verwant. Heel wat Aussies zijn/zouden uitstekende jagers zijn. Menig Aussie reageert razendsnel op bewegingsprikkels, bijvoorbeeld het vluchtende konijn, maar soms ook het rennende kind. Dit is ook iets om in gedachten te houden bij het kopen van een Australian Shepherd.
Territoriaal gedrag
Australische herders houden ervan om te beschermen en te bewaken. Ze zijn territoriaal. Ook hier: Er zijn Aussies die er gewoon in slagen om “inslag” te zeggen wanneer een vreemdeling op de mat ligt en mensen vinden het over het algemeen geweldig. Maar er zijn ook kandidaten die zonder een begripvolle opvoeding geen vreemde in huis zouden laten en er ook voor zorgen dat niemand te dicht bij hun baasje komt als ze onderweg zijn. Voor sommige Aussies is het grondgebied beperkt tot hun eigen ligplaats, en dat verdedigen ze ook maar halfslachtig. Anderen daarentegen erkennen niet alleen het huis en de tuin als territorium, maar de hele woonwijk, en zouden ook hun tanden gebruiken om elke plek als hun eigen plek te verdedigen als ze langer bleven dan wat aanvoelde als 30 seconden. Ja precies: dat is het parkbankje waar we even pauzeren, de salontafel,…
Onafhankelijkheid
Aussies zijn intelligent en hebben een will to please. Ja, dat is zeker waar, maar nadat ze aanvankelijk soms gedwongen werden om hun eigen beslissingen te nemen, doen sommigen dat vandaag de dag nog steeds graag. Daarnaast zijn velen vaak erg creatief, vinden herhaling vervelend en hebben er dan geen moeite mee om iets te doen wat ze zinvoller vinden zonder hun baasje. Er is ook een gevoelig klein zieltje in veel van de soms rumoerige honden die op onrecht reageren met terugtrekking. Last but not least: intelligente honden leren snel wat goed is, maar soms niet alleen wat we wensen! over- en onder-uitdaging
Aussies hebben veel werkgelegenheid nodig…? Ja, net als elke andere hond heeft de Aussie meer nodig dan de dagelijkse wandeling. En de meeste vertegenwoordigers van het ras zijn erg enthousiast over alles wat hen wordt aangeboden. Maar tegelijkertijd moeten veel mensen leren om te kalmeren, uit te schakelen en gewoon ontspannen te slapen. Veel Aussies gaan heel snel van nul naar honderd. De truc is om ze net zo snel weer op nul te krijgen en ervoor te zorgen dat ze niet hun hoofd verliezen van alle actie.
Border light?
Aussies zijn Border light? Nee! Aussies zijn Aussies en Border Collies zijn Border Collies. Beide rassen hebben een aantal kenmerken die heel verschillend zijn. De ene beschrijven als de zogenaamd “gemakkelijkere” hond dan de andere is gewoon onzinnig! Ik heb bewust gewezen op de twee meest extreme kanten van de verschillende kenmerken van de Aussie. Veel leden van het ras vallen ergens tussenin in hun gedrag. Alleen: dat weet je niet altijd als je een puppy in huis haalt!
Voor meer informatie over dit prachtige hondenras, verwijzen we je graag naar de Nederlandse site over Australische Herders op https://www.australischeherders.nl.