Hoe zit het met kip en antibiotica?

antibiotica

Hoe zit het met kip en antibiotica?

In Nederland zijn er bepaalde regels die ervoor zorgen dat kippenvlees geen antibiotica zou mogen bevatten. Dit is onderdeel van Europese wetgeving. Toch betekent dit niet dat een dier hierdoor altijd antibioticavrij is geweest, en de meningen zijn daarom ook verdeeld over standaard vlees. 

Hoe werkt het precies?

Standaard vlees in Nederland mag wel gewoon afkomstig zijn van dieren die antibiotica hebben gekregen. Er is dus geen regel die zegt dat dieren volledig en altijd antibioticavrij moeten zijn. Er geldt hier dan een bepaalde wachttijd. Dit houdt in dat als een kip het bijvoorbeeld binnen heeft gekregen, deze niet geslacht mag worden tot die wachttijd voorbij is. Er geldt hierbij niet één wachttijd, want dit verschilt per diersoort. 

Dieren in Nederland mogen dus wel antibiotica binnen krijgen, zolang er aan de wachttijd wordt gehouden. En hoewel dit volgens de regels van de Europese Unie is, is niet iedereen het hiermee eens. Zo kunnen er bijvoorbeeld residuen / kleine hoeveelheden antibiotica overblijven, wat dan dus ook in het vlees kan zitten. Dit is het vlees dat standaard in supermarkten wordt verkocht. Het grootste nadeel hierbij is de mogelijke ontwikkeling van antibiotica resistentie bij bacteriën.

Het bovenstaande geldt zelfs standaard biologisch (kippen)vlees. Hier is het gebruik van antibiotica namelijk niet zo anders dan bij standaard vlees. 

Bestaat er ook kip zonder antibiotica?

Volledig antibioticavrij vlees zou dus afkomstig moeten zijn van een dier dat nooit antibiotica binnenkrijgt. Hierbij is het ook belangrijk om het gebruik van coccidiostatica te gebruiken. Hoewel dit officieel niet als antibiotica wordt bestempeld, kan het wel een resistentie veroorzaken. Antibioticavrije kippen zouden dit dus eigenlijk ook niet moeten binnenkrijgen.

Het kopen van antibioticavrije kip kan het eenvoudigst online worden gedaan, bijvoorbeeld bij SchotseHooglanders.nl, een aanbieder van dergelijk vlees. Mocht je interesse hebben in vlees van dieren die nooit antibiotica binnen krijgen en waarvan er dus ook niet mogelijk restanten zijn overgebleven, dan is het dus ook aangeraden om te controleren of het vlees vrij is van coccidiostatica. 

Kippen die vrij zijn van antibiotica, groeien langzamer. Er is meer onderhoud nodig, waarbij de juiste voeding van groot belang is. Vaak worden er dan ook minder dieren per locatie gehouden, zodat er meer aandacht kan worden besteed. Uiteindelijk resulteert dit dus in vlees van dieren die hun gehele leven geen antibiotica binnen krijgen. 

Conclusie

In Nederland en de gehele Europese Unie zijn er bepaalde regels vastgesteld die ervoor zorgen dat dieren antibiotica mogen krijgen, zolang er aan een bepaalde wachttijd wordt gehouden die ervoor zorgt dat het grotendeels niet meer in het vlees zit. Dit geldt voor het vlees dat standaard te koop is in bijvoorbeeld supermarkten. Niet iedereen is hier voorstander van, bijvoorbeeld door de mogelijke aanwezigheid van restanten, of gewoonweg door het principe van antibiotica in vlees. Daarom is het ook mogelijk om antibioticavrij vlees te kopen, vlees afkomstig van bijvoorbeeld kippen die het nooit binnen krijgen. Het aanbod hiervan is kleiner, en vooral online te vinden. Hierbij is het ook van belang om de aanwezigheid van coccidiostatica te controleren.

Share this post